Zadania Inspektoratu i Powiatowego Lekarza Weterynarii
1. Zwalczanie:
a) chorób zakaźnych zwierząt, w tym zapobieganie, wykrywanie i likwidacja ognisk tych chorób,
b) chorób zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez produkty pochodzenia
zwierzęcego.
2. Prowadzenie monitoringu zakażeń zwierząt.
3. Przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów
o kontroli weterynaryjnej w handlu.
4. Prowadzenie monitoringu substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów
leczniczych i skażeń promieniotwórczych zwierząt.
5. Badanie zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego.
6. Sprawowanie nadzoru nad:
a) bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich
produkcji, przetwarzaniu, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej,
b) wprowadzeniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
c) wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem środków żywienia zwierząt,
d) zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego,
e) przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,
f) przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt,
g) przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie.
7. Współpracowanie z właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego.
8. Prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w przepisach
Unii Europejskiej.
9. Prowadzenie rejestru zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego.
10. Nadawanie weterynaryjnych numerów identyfikacyjnych podmiotom prowadzącym działalność w zakresie
produkcji i transportu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz podmiotom prowadzącym działalność
nadzorowaną z zakresu:
a) przewozu zwierząt,
b) organizowanie targów, wystaw, pokazów,
c) obrotu zwierzętami i ich skupu,
d) prowadzenia miejsc gromadzenia zwierząt, odpoczynku lub przeładunku,
e) prowadzenia punktu kopulacyjnego,
f) prowadzenia zakładu drobiu,
g) prowadzenia chowu i rozrodu ryb,
h) prowadzenia schronisk dla zwierząt,
i) chowu zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka,
j) utrzymywania zwierząt gospodarskich w celu umieszczania na rynku tych zwierząt oraz ich produktów,
k) zbierania i transportowania, przetwarzania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
11. Kontrolowanie prawidłowości realizacji zadań wykonywanych przez lekarzy weterynarii i personel pomocniczy
wyznaczony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.
12. Przygotowywanie i wydawanie decyzji w pierwszej instancji.
13. Prowadzenie dokumentacji z wykonywanych zadań oraz sprawozdawczości wynikającej z obowiązujących
przepisów.
Wytworzył: Dominik Kozłowski (29 marca 2013 r. 09:00:00)
Opublikował: Dominik Kozłowski (29 marca 2013 r. 09:00:00)
Ostatnia zmiana: Dominik Kozłowski (29 marca 2013 r. 09:00:00)
Zmiana: opublikowano